Συνδεσμος Διαμεσολαβησης Κυπρου

Ο Σύνδεσμος Διαμεσολάβησης Κύπρου συμπληρώνει το 2010, δέκα χρόνια ζωής. Δυστυχώς η κατάσταση όσον αφορά την υιοθέτηση της φιλοσοφίας και της πρακτικής της διαμεσολάβησης στην Κύπρο δεν έχει και πολύ διαφοροποιηθεί. Υπάρχει ισχυρή αντίδραση από τους νομικούς κύκλους που απεχθάνονται αυτή την προσέγγιση γιατί παρακάμπτει τις δικαστικές διαδικασίες. Κάτι τέτοιο συνέβηκε και στις ΗΠΑ το 1990 αλλά γρήγορα οι αντιδράσεις κατάπαυσαν και τώρα τόσον η Αμερική όσον και όλες οι προοδευμένες χώρες έχουν νομοθεσίες που διέπουν τα της διαμεσολάβησης η οποία προχωρεί προς νέους ορίζοντες όπως ας πούμε την επανορθωτική διαμεσολάβηση η οποία και αποτελεί στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υποσημειώνουμε ότι μέχρι τις 21 Μαϊου του 2011 πρέπει σύμφωνα με σχετική οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όλες οι χώρες να έχουν έτοιμες τις νομοθεσίες που να διέπουν στα της χρήσης της διαμεσολάβησης σε όλες τις υποθέσεις αστικές ή άλλες. Η Κυπριακή Κυβέρνηση θα έπρεπε ήδη να έχει δώσει εντολές στην Επίτροπο Νομοθεσίας να ετοιμάσει τη σχετική νομοθεσία. Ας μη ξεχνάμε όμως ότι ακόμη και η μερική επίλυση του θέματος δηλαδή ο νόμος περί διαμεσολάβησης οικογενειακών διαφορών που είναι έτοιμος από ετών, έχει παραπεμφθεί στις Ελληνικές καλένδες από τους νομικούς-βουλευτές της Επιτροπής Νομικών της Βουλής.

Ο Σύνδεσμός μας εν τω μεταξύ προχωρεί σε εκπαίδευση διαφόρων ομάδων όπως εκπαιδευτικούς ψυχολόγους, κοινοτικούς νοσηλευτές, δεσμοφύλακες και γενικότερα το κοινό. Πρόσφατα με τη συνεργασία της Νορβηγικής Υπηρεσίας Διαμεσολάβησης (εκεί προσφέρεται δωρεάν από το κράτος!) προχωρήσαμε σε έρευνα της κατάστασης στην Κύπρο και εκπαίδευση δια μέσου τριών πιλοτικών εκπαιδευτικών σεμιναρίων (από ένα στα Αγγλικά, Ελληνικά και Τούρκικα) διάρκειας 16 ωρών. Σ' αυτό το σημείο είμαστε σε θέση με την υιοθέτηση του Νορβηγικού εκπαιδευτικού μοντέλου να προσφέρουμε πλήρη εκπαίδευση διάρκειας 40 ωρών από εκπαιδευτές που έχουν τύχει αναγνώρισης από την Νορβηγική Υπηρεσία Διαμεσολάβησης.

Ο Σύνδεσμος δέχεται αιτήσεις από οργανωμένες ομάδες για να εκπαιδευτούν εφ' όσον τηρούνται οι σχετικές προϋποθέσεις.

Η Διαμεσολάβηση

Η διαμεσολάβηση είναι μια από τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται για να χειριστούν με ειρηνικό τρόπο συγκρούσεις όλων των τύπων. Έχει αναγνωριστεί ως η πιο πετυχημένη διαδικασία. Ειδικά όσον αφορά τη δικαστική οδό, η διαμεσολάβηση σε πολλές χώρες έχει επιλεγεί για να την υποκαταστήσει όπου είναι δυνατόν, λόγω των εμφανών πλεονεκτημάτων της. Το πιο βασικό χαρακτηριστικό στοιχείο αυτής της προσέγγισης είναι η αμοιβαία νίκη, κάτι που δεν μπορεί να γίνει με δικαστικές διαδικασίες.
Περισσότερα για την διαμεσολάβηση...

Τα Οφέλη

Τα οφέλη από τη διαμεσολάβηση δεν μπορούν να αμφισβητηθούν, εξ ου και η αναγνώριση που έχει τύχει παγκοσμίως. Διδάσκεται σε πολλά Πανεπιστήμια ενώ ως επάγγελμα γίνεται όλο και πιο δημοφιλές. Η αμοιβαία νίκη, η ταχύτητα επίλυσης του προβλήματος, το χαμηλό κόστος και πολλά άλλα δεν μπορεί παρά να πείσουν και τον πιο επιφυλακτικό.
Περισσότερα για τα οφέλη...

Ο Σύνδεσμος μας

Μέλη του Συνδέσμου Διαμεσολάβησης Κύπρου είναι καταξιωμένοι επαγγελματίες ο καθ' ένας στον τομέα του. Τα ονόματα τους και η ειδικότητα τους έχουν κοινοποιηθεί για να τα γνωρίζουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι. Έχουν υποστεί πολύ πέραν των απαιτουμένων ωρών εκπαίδευση, ενώ σε συνδυασμό με την ήδη υπάρχουσα ειδίκευση τους, καθίστανται ιδεώδεις για να χειριστούν οποιαδήποτε περίπτωση.
Περισσότερα για τον Σύνδεσμο μας...
Γνωρίστε τους διαμεσολαβητές...

Valid XHTML 1.1!
September 23, 2019
Αναζήτηση
Αναζήτηση: